In mijn eerste baan bij een reclamebureau ging ik de fout in met uren schrijven. Ik hield het niet bij en moest later reconstrueren hoe ik mijn tijd had besteed. Dat kostte erg veel tijd en was bovendien inaccuraat. Bij mijn baan daarna dacht ik: "Dit overkomt me nooit meer". Sindsdien draag ik altijd een Moleskine-notitieboekje bij me.
Tip 1: Draag altijd een notitieboekje bij je
Er zijn veel momenten waarop een notitieboekje handig is, zoals het opschrijven van een idee op een willekeurig moment of een 'to do'-lijstje na een gesprek met een collega. Natuurlijk kan dit ook op je smartphone, maar dat heeft ook nadelen. In welke app zet je de notitie en lees je die later terug? En voor je het weet ben je afgeleid door een notificatie. Lang leve de prikkelarme interface van een papieren notitieboekje.
Sinds 2015 gebruik ik de Moleskine cahier squared pocket notebook. Deze is klein genoeg om in je binnenzak te passen en dus makkelijk altijd bij je te dragen.
Tip 2: Gebruik een notitieboekje tijdens meetings
Als iemand met een laptop in een meeting zit, weet je niet wat diegene aan het doen is. En dat is irritant. Diegene zal vast slechts notities maken of de intentie hebben om te notuleren, maar afleiding ligt altijd op de loer.
Don’t be that guy! Neem gewoon een notitieboekje mee de meeting in. Zo raak je zelf niet afgeleid en kun je 100% aanwezig zijn in de meeting. Daarnaast hoeven de andere personen in de meeting zich ook niet af te vragen of je er met je aandacht bij bent.
Tip 3: Bedenk een simpel notitie-systeem
Mijn Moleskine-boekjes hebben geruite pagina's, omdat dat bij mijn systeem past. Met een systeem bedoel ik een vaste manier van notities maken, zodat je die makkelijk kunt terugvinden en ontcijferen.
Mijn systeem is als volgt:
Start een nieuwe notitie met een onderstreepte titel en een rechts uitgelijnde datum.
Losse opmerkingen achter bullet points.
↳ Verdieping op een opmerking de regel eronder met een pijl naar beneden met de punt naar rechts.
☑ To-do voor mezelf met een (lege) checkbox.
! Acties voor anderen met een uitroepteken in de kantlijn.
Horizontale streep over de hele breedte aan het einde van een notitie.
Dit is de tiende en voorlopig laatste wekelijkse editie van Stefan’s productiviteit hacks. Mijn nuttigste tips zijn gevat in deze eerste tien edities. Vanaf nu publiceer ik als ik een nieuwe tip heb die het waard is om te delen. Voor nu bedankt voor het lezen en de vele reacties!